2014. március 23., vasárnap

A Párválasztó, avagy egy királyi valóságshow



"Minden lány szeret néha hercegnőset játszani, függetlenül attól, mennyire hasonlít rá az élete."
-Alex Flinn
Fülszöveg: 
Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik. A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek.
Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással. America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz küzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan. Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.

„Elbűvölő, megragadó és épp a megfelelő mennyiségű izgalom van benne!" Kiersten White, New York Times

Ez a könyv egy egyszerű, légies, csajos olvasmány. 
Az írónő szépen, kényelmesen vezeti a történetet, az olvasó biztosan nem fog szívrohamot kapni. J
Kiera Cass csodálatosan leírja a különböző helyszíneket, ruhákat és eseményeket. A ruhák (ahogy leírja) fantasztikusak, még így íráson keresztül is megbabonázzák az olvasót. A lányok mind gyönyörűek, nagy mérlegelések után lettek kiválasztva, vannak angyaliak köztük, és persze nem szűkölködhet a történet hárpiákban sem.
A történet egy mondatban: vívódás egy régi és egy új érzés között, a kamerák előtt.
 
Egy valóságshow jelenik meg előttünk, amely azonban egyáltalán nem hasonlít azokra, amelyeket manapság a tv-ben látunk. Persze nem azt mondom, hogy itt nincs ármánykodás és viszály, de lényegesen kegyesebb a verseny (nincsenek élethalálharcok, éheztetés, mint mondjuk az Éhezők Viadalában).
Meglepően keveset tudhatunk meg viszont Illéa történelméről és a kasztokról, ami engem eléggé érdekelt volna, hiszen sok ilyesfajta könyvet olvasok, és igazán izgalmasnak találom a különböző társadalmak felépítését. A lázadók sem elhanyagolhatóak a történetben, így látszik, hogy az uralkodók sincsenek teljes biztonságban (a sok palotaőr ellenére sem). Rengeteg az unalmas mellékalak, főhősünk viszont nem egy stabil személyiség, állandóan változtatja a véleményét.

Elég furcsára sikeredett a vége, mintha egy könyvet kettészakítottak volna, remélem a második részben nagyobb teret kap a történelem, és nem lesz ennyi szenvedés.

Borító: fényűző, szerintem ez az egyik legszebb borítójú könyv, amit valaha olvastam (menthetetlenül romantikus megjegyzés). Itt láthatod, hogy hogyan készült!

Egy utolsó megjegyzés: Miért van egy hivatalos énekesnek lámpaláza a mikrofontól? Úgy értem egész életében ezt csinálta, így érthetetlen ez a dolog.

Itt az eredeti (könyv) trailer:

 

Az írónő:
Kiera Cass a Radford University  diákja volt, jelenleg családjával a virginiai Blacksburgben él. A The Siren című fantasyregényét magánkiadásban jelentette meg 2009-ben. Kiera életében megközelítőleg tizennégy fiút csókolt meg. Egyikük sem volt herceg. Könyveiről, videóiról és sütiszeretetéről az olvasók a kieracass.com oldalon tudhatnak meg többet.

Eredeti meg jelenés: 2012
Eredeti cím: The Selection
Fordította: Gázsiti Mila
Oldalszám: 355
Kiadó: Gabo 
Képek forrása:  weheartit.com/ kieracass.com/ tumblr.com/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése